Zo fiets je in één keer veel sneller

Hoewel de meeste mensen fietsen op een zondag zien als een hobby, of een leuke manier om een nieuwe streek te bezichtigen, is het voor anderen een professionele bezigheid. Als het doel is om sneller én efficiënter te fietsen, bijvoorbeeld omdat je deelneemt aan een wedstrijd, dan is het dus van belang dat je enkele maatregelen treft.

Wat kan je nu zoal doen om sneller te fietsen? Hier lees je alles wat je wilt weten!

3 manieren om je fietssnelheid te verbeteren

1. Dump al het overbodige gewicht

Het is een stukje fysica, maar eigenlijk hoef je geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat extra gewicht ervoor zorgt dat je trager fietst. Als je meedoet aan een wedstrijd of trainingen doet, zorg er dus voor dat je al het overbodige gewicht achterwege laat. Denk maar aan een zware broek, accessoires op je fiets die je niet meteen nodig hebt en meer.

Aan de andere kant is het een goed idee om tijdens trainingen misschien juist extra gewicht te dragen, zodat je fiets tijdens een wedstrijd zoveel lichter aanvoelt. Het resultaat is dat je meer snelheid maakt en je winstkans dus ook groter is.

2. Verbeter je conditie

Deze spreekt voor zich: verbeter je conditie, want dat is nog altijd de beste manier om sneller en efficiënter te fietsen. Rijd bijvoorbeeld meer bergop en focus je op het versnellen van je trappen. Oefen ook je algemene conditie door te joggen of langdurig op een laag pitje te fietsen.

Dergelijke manieren van trainen zullen ervoor zorgen dat je minder moeite moet doen om sneller te fietsen. Waardoor je maximale snelheid dus meteen een stuk hoger ligt.

3. Verlaag het frontale oppervlak

Alweer een beetje fysica, en dan vooral aerodynamica. Als je het frontale oppervlak van je fiets verlaagt, dan heb je veel minder weerstand tijdens het fietsen. Een hoge weerstand door contact met de lucht is één van de grootste oorzaken van een lagere snelheid, vooral als er veel tegenwind is.

Je kan je frontale oppervlak verlagen door op je fiets te gaan ‘liggen’, maar er zijn nog heel wat andere technieken. Zo beschikken bepaalde fietsen over een aerodynamische vorming, waardoor je gemakkelijker hoge snelheden haalt.